Home Landelijke radio TROS en VARA favoriet bij een omroepverkiezing

TROS en VARA favoriet bij een omroepverkiezing

Als het Nederlandse omroepbestel op basis van omroepverkiezingen zou worden ingericht, zouden Nederlanders de TROS en de VARA tot grootste omroepen kiezen. Dat blijkt dinsdag uit onderzoek van TNS NIPO.

Het onderzoeksbureau voerde een steekproef uit onder 570 mensen van 10 jaar en ouder. 36 procent van de ondervraagden noemt zowel TROS als VARA als omroepen die ze absoluut graag in het bestel willen. De AVRO volgt met 26 procent en BNN met 24 procent. Daarna komen de NOS (23 procent), NCRV en KRO (17), VPRO (12) en EO (10).

Momenteel verdeelt de overheid de zendtijd van omroepen op basis van hun ledentallen (omroepgidsen). Opmerkelijk is dat de EO dan de grootste is, terwijl de EO-programmamakers bij verkiezingen het laagste scoren. Ook de KRO en de TROS hebben nu veel leden.

TNS NIPO vroeg aan de respondenten om drie zendgemachtigden te noemen die ze een plaatsje in het bestel gunnen, met daarbij de vermelding dat zendtijd op basis van de uitslag zou worden verdeeld. Leeftijd blijkt een duidelijke rol te spelen in het stemgedrag. Mensen tot 34 jaar kiezen duidelijk vaker voor BNN dan mensen van 45 jaar en ouder. De AVRO, KRO en NCRV zijn populair in de groep 65 jaar en ouder.[ANP]