Home Landelijke radio Toch geen onderzoek naar linksigheid NPO

Toch geen onderzoek naar linksigheid NPO

Er komt geen onderzoek naar het linkse gehalte van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Volgens een NPO-woordvoerder is zo’n onderzoek heel gecompliceerd en dus duur, zeker omdat het jaarlijks herhaald zou moeten worden. Bovendien zouden de uitkomsten ook nog met veel onzekerheden omgeven zijn. Dat blijkt volgens de woordvoerder uit de onderzoeksopzet van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Het SCP was benaderd voor het onderzoek, overigens tegen de zin van het CDA-Kamerlid Atsma, die het SCP zelf te links vond.

bovendien kwam er in februari al een imago-onderzoek door Interview-NSS uit, in opdracht van de NPO. Tweederde van de Nederlanders vond de programma’s links noch rechts. Ook over het elitaire gehalte werd weinig geklaagd. Die meevallende uitkomsten waren mede een reden het onderzoek af te blazen.
De studie werd in november aangekondigd door NPO-voorzitter Harm Bruins Slot. Hij wilde weten of de programmering echt voor en van iedereen was. "Drie actualiteitenrubrieken op één avond die drie keer de Volkskrant nadoen is misschien te veel van het goede", zei hij. Het onderzoek moest ook duidelijk maken of de NPO niet te elitair, te randstedelijk en te wit was.