Home Landelijke radio Talpa stoot Vlaamse 4FM af

Talpa stoot Vlaamse 4FM af

De Vlaamse Media Maatschappij (VMMa) neemt de Vlaamse commerciële radiozender 4FM over van Talpa Media, het Nederlandse mediabedrijf van John de Mol. Het bedrijf is ook eigenaar van Q-music. “Dat is geweldig nieuws” is de eerste reactie van 4FM en Q-music.

Volgens de VMMa is 4FM complementair met haar andere landelijke radiozender Q-music. De twee radiostations werkten al samen op het gebied van nieuws, reclamewerving en financiële administratie. Op de landelijke radiomarkt zijn er door de overname nog twee spelers, VMMa en de VRT. Over de financiële regeling van de overname is nog niets bekendgemaakt.

De Persgroep en Roularta Media Group bezitten elk 50 procent van de aandelen van VMMa.

Sinds vorige zomer is het mogelijk om als private onderneming twee landelijke radiozenders te bezitten, zonder deelname in een regionale omroep. Dat werd mogelijk gemaakt door een wijziging van de mediaregels van de Vlaamse gemeenschap.

“Roularta, dat de helft van VMMa in handen heeft, zal de regionale radio Mango van de hand doen. De groep is daartoe verplicht door het Vlaamse mediadecreet”, meldt Peter Bossaert van Q-music. “We zijn blij dat we nu als privaat radiobedrijf over twee landelijke zenders beschikken. Op die manier kunnen we beter concurreren met de 5 radionetten van de VRT.”

Ook Bert Geenen, programmadirecteur bij 4FM, ziet niets dan voordelen. “En ook de luisteraar profiteert van de overname, hij is nu verzekerd van een grote diversiteit op de FM-band.”

SBS Belgium, het mediabedrijf dat in Vlaanderen VT4 en VijfTV in portefeuille heeft, betreurt het feit dat in het Vlaamse radiolandschap een “duopolie” is ontstaan. “We stellen ons vragen bij de toenemende concentratie van het radiolandschap, met aan de ene kant de VRT-radionetten en aan de andere kant de Vlaamse Media Maatschappij”, zegt woordvoerder Kristof Demasure.

SBS koester al lang radioplannen en herhaalt daarom haar vraag dat de overheid het frequentieplan van de FM-band zou herbekijken. SBS wil alle mogelijke pistes om zelf een landelijke radio op te zetten onderzoeken. [VRT]