Home Landelijke radio Talkradio nog tot voorjaar 2004 op Radio West

Talkradio nog tot voorjaar 2004 op Radio West

De directie van RTV West wil de nieuwe talkradioformule tot het voorjaar de kans geven om zich te bewijzen. Dat schrijft de Haagsche Courant. Plaatsvervangend directeur en hoofredacteur R. Fresen noemt de meest recente luistercijfers “niet aanvaardbaar”, maar vindt het te vroeg om conclusies te trekken.

Volgens de meest recente cijfers is RTV West met een marktaandeel van 4,8 procent de slechtst beluisterde regionale omroep. Die daling zette in toen in april werd overgeschakeld op een nieuwe programmering, met overdag alleen maar gesproken woord. Fresen zegt dat de programmering de komende tijd wel wat aantrekkelijker gemaakt zal worden “Er komen minder herhalingen en we worden herkenbaarder als talkradiozender. Als dat niet werkt, passen we eventueel de programmering tussen tien en vier uur aan. Daarvoor en daarna is het tijd voor nieuwsradio die we nu al veel beter maken dan een jaar geleden.”

De redactieraad van RTV West wil dat er al eerder conclusies aan de slechte luistercijfers worden verbonden. Hans Rouw, lid van de commissie, zegt dat de redactie zo snel mogelijk met de leiding van de omroep wil praten over het structureel aanpassen van de radioprogrammering.

De in april geïntroduceerde talkradioformule legde zo’n extra druk op de redactie van de omroep dat verschillende medewerkers zich ziek moesten melden. “Ze hadden gewoon tekort aan nachtrust vanwege alle rare diensten.”
Inmiddels is onder het personeel een enquete verspreid om de mening over de talkradioformule te peilen. “Rijkelijk laat”, schampert Rouw. “Voor mij is het al heel lang duidelijk dat er niet genoeg nieuws in deze regio is om de hele dag op de radio over te praten.” Hoofdredacteur Fresen denkt dat de radiozender uiteindelijk weer een marktaandeel van negen procent moet halen. De resultaten van de televisiezender zijn volgens Rouw een stuk beter dan van het radiobedrijf. “Daar kijken wekelijks toch zo’n 300.000 kijkers naar en dat is prima.”
De tv-zender zal het komend seizoen zonder de heel goed goed bekeken livewedstrijden van ADO Den Haag moeten doen. Door de promotie van de club naar de eredivisie zijn de uitzendrechten nu eigendom van de betaalzender Canal Plus. Het populaire ADO Journaal van TV West blijft wel bestaan.