Home Landelijke radio Staatssecretaris wil in alle vrijheid na denken over omroepbestel

Staatssecretaris wil in alle vrijheid na denken over omroepbestel

Staatssecretaris Van der Laan (Media) wil in alle vrijheid een plan kunnen maken over de toekomst van het Nederlandse omroepbestel. Dat liet ze maandag blijken tijdens de behandeling van haar mediabegroting door de Kamer.

Ze is ontstemd dat een meerderheid in de Tweede Kamer nu al kiest voor een bestel dat ook in de toekomst bestaat uit meerdere omroepverenigingen. Van der Laan werkt samen met andere bewindslieden aan een kabinetsvisie over de toekomst van het bestel. Die visie moet komend voorjaar het licht zien, maar de actualiteit haalt het kabinet van alle kanten in. Zo overwegen de TROS en de AVRO uit het publieke bestel te stappen en komt mediaondernemer John de Mol met een nieuwe familiezender.

Veel fracties vinden het daarom nodig nu al piketpaaltjes te slaan en kiezen voor het huidige omroepmodel, bleek uit een motie. Daarmee zeggen ze niet dat er niets moet veranderen, maar dat de basis gelijk moet blijven. Dat was tegen het zere been van Van der Laan. “Ik zal deze motie sterk ontraden en ben verrast dat u op voorhand al een standpunt inneemt. Ik wil niet op voorhand worden gebonden aan een bepaald model.”

De motie spreekt zich uit tegen een model voor een meer centralistische omroep, zoals bijvoorbeeld de Britse BBC. Regeringspartij CDA kreeg voor zijn motie steun van PvdA, SGP en ChristenUnie. “Daarmee constateer ik dat twee van de drie coalitiepartijen hun handtekening hier niet onder hebben gezet”, zocht Van der Laan naar hoop. [ANP]