Home Landelijke radio Spijkers met Koppen bestaat 15 jaar

Spijkers met Koppen bestaat 15 jaar

De allereerste uitzending was te horen op zaterdag 1 oktober 1988. Als opvolger van ‘In de Rooie Haan’ had ‘Spijkers met Koppen’ een wel zeer illustere voorganger, maar Spijkers slaagde er al snel in om een vaste groep van gemiddeld 650.000 luisteraars aan zich te binden. Met de mix van pittige interviews, live muziek en cabaret werd ‘Spijkers met Koppen’ in korte tijd een programma waarin kopstukken uit de politiek en andere sectoren van het ‘openbare leven’ niet graag willen ontbreken. Op zaterdag 4 oktober is, om 12.00 uur bij de VARA op Radio 2, de jubileumuitzending te horen die wordt gepresenteerd door Felix Meurders en Dolf Jansen.

De afgelopen 15 jaren namen talloze prominenten, en andere bijzondere gasten, plaats aan de tafel in het Utrechtse café ‘Florin’. En wie niet aanwezig was, was dat vaak tegelijkertijd toch weer wel dankzij de leden van het cabaretteam dat momenteel bestaat uit Wolter Muller, Ronald Goedemondt, Kees van Amstel, Nico van der Knaap, Cindy Pieterse en Maaike Martens.

Samensteller Margereth van Horen: “Met enige regelmaat wordt wel eens gezegd dat ‘Spijkers met Koppen’ op de televisie moet. Maar het programma is misschien wel juist wat het nu is – losjes, gezellig en ongedwongen – dankzij het feit dat het op de radio wordt uitgezonden. Alles kan, niets moet. Zo kwam Henk Vonhoff ooit in tennisbroek binnenlopen en nemen gasten geregeld hun kinderen mee die ze net hebben opgehaald bij het voetbalveld. Een politicus, die net uit een belangrijke bespreking kwam, verruilde voor de uitzending zijn nette pak voor een spijkerbroek. En Annemarie Jorritsma voelde zich zó op haar gemak, dat ze even vergat dat ze minister was. Toen Felix Meurders haar in een uitzending de vraag stelde of het koningshuis niet een achterhaald fenomeen was, antwoordde ze prompt: ‘Hebt u dan liever zo’n engerd als Jacques Chirac aan de macht?’, waarop ze zich vervolgens in de Tweede Kamer moest verantwoorden voor die uitspraak.”

Met ingang van het nieuwe seizoen wordt ‘Spijkers met Koppen’ gepresenteerd door Felix Meurders en (afwisselend) Richard Groenendijk en Jan Jaap van der Wal. De jubileum-uitzending wordt door Felix Meurders en Dolf Jansen gepresenteerd. De colums worden verzorgd door Carrie, Jan Jaap van der Wal en Micha Wertheim.