Home Landelijke radio SP tegen verdwijning Radio 4 uit de ether

SP tegen verdwijning Radio 4 uit de ether

De politieke partij SP vindt dat de raad van bestuur van de publieke omroep onmiddellijk moet stoppen met het lopende onderzoek naar de mogelijkheid om Radio 4 uit de ether te halen. De publieke zender voor klassieke muziek zou mogelijk plaats moeten maken voor FunX, dat popmuziek voor allochtonen uitzendt.

Als de plannen doorgaan, is Radio 4 straks alleen nog via de kabel te horen. Nederland zou het eerste land in Europa worden zonder een publieke klassieke zender in de ether, zo stelt de SP. Voor het onderzoek zijn enkele maanden uitgetrokken en begin 2006 wordt de knoop doorgehakt.

“Als blijkt dat we jongeren beter gaan bereiken met FunX op de frequenties van het huidige Radio 4, dan zullen we het besluit wel degelijk moeten nemen,” verklaarde Ruurd Bierman, lid van de raad van bestuur. “Volstrekte onzin,” stelt mediawoordvoerder Fenna Vergeer van de SP. “Dat onderzoek kan onmiddellijk stoppen, dit voorstel zou onbespreekbaar moeten zijn. Ik vind het mooi dat FunX zo goed haar doelgroep weet te bereiken, en ik hoop ook dat de zender snel in de ether komt zodat er ook buiten de Randstad naar geluisterd kan worden. Maar het is een belachelijk voorstel om daar Radio 4 voor te slachtofferen. Klassieke muziek verdient ondersteuning en promotie van de publieke omroep, geen marginalisering.”