Home Landelijke radio RVU Radioprijs in categorie Journalistiek niet uitgereikt

RVU Radioprijs in categorie Journalistiek niet uitgereikt

De vakjury van de RVU Radioprijs (Jeroen Pauw, Martijn van Dam, Alida Neslo, Pat Donnez en Wim de Jong) heeft besloten de RVU Radioprijs in de categorie journalistiek/nieuwsgeïnteerd niet toe te kennen. De jury vond de journalistieke kwaliteit van de genomineerde programma’s niet goed genoeg. Het was voor het eerst dat de aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers was opgesplitst in twee categoriën.

“In zijn algemeenheid kun je zeggen de makers te veel hebben beschreven en te weinig hebben beleefd”, zo stelt de jury over het niet toekennen van de prijs. De jury spreekt de hoop uit “dat er ook in het onderwijs meer aandacht komt voor geïpireerd journalistiek radiomaken. Voor een journalistiek maar tegelijk creatief, authentiek en prikkelend programma wil de jury graag een lans breken.”

In de andere categorie, persoonlijk/cultureel, werd de prijs wel uitgereikt. Freek Vielen, Nederlands student aan het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen, ontving de prijs (700 euro en een bokaal) uit handen van juryvoorzitter Jeroen Pauw voor zijn programma ‘Kinderplicht’, over het seksueel misbruik waar zijn moeder in haar jeugd slachtoffer van was. De bekendmaking van de jury-uitslag was rechtstreeks te horen op Radio 747 en vond vanmiddag plaats in het RVU-paviljoen in Hilversum.

De prijs van de luisteraar, de Radio 747 Publieksprijs, was voor de Vlaamse Linde Merckpoel, ook al van het Herman Teirlinck Instituut in Antwerpen. Zij maakte? het programma ‘Gele laarzen’, over Katrien, een meisje dat in 1975 werd doodgereden en dat haar tante zou zijn geweest als ze nog had geleefd. Linde Merckpoel ontving uit handen van zendercoördinator Jan Westerhof een geldbedrag van 500 euro.