Home Landelijke radio Vlaamse wint laatste RVU Radioprijs

Vlaamse wint laatste RVU Radioprijs


Babette Moonen van Artesis Hogeschool Antwerpen heeft de RVU Radioprijs gewonnen. Ze kreeg de prijs van juryvoorzitter Ronald Plasterk, oud-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het was de laatste RVU Radioprijs die werd uitgereikt. Omdat de RVU met Teleac en NPS is opgegaan in NTR, zal de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers worden omgedoopt tot NTR Radioprijs.

Babette Moonen maakte een volgens de jury 'prikkelende en raadselachtige documentaire' over de onopgeloste moordzaak Doucé. Joseph Doucé was een dominee die opkwam voor seksuele minderheden en in 1990 door agenten uit zijn huis werd meegenomen. Een paar maanden later werd zijn naakte lijk teruggevonden in een bos buiten Parijs.

In de categorie cultureel kreeg Koen De Smet de hoofdprijs uitgereikt, ook van Artesis Hogeschool Antwerpen. Hij maakte een ego-document over een gecompliceerde broer-zus verhouding. Koen schaamt zich voor zijn gedrag van vroeger tegenover zijn geestelijk minder bedeelde zus. 'Authentiek en eigenzinnig', volgens de jury.

In de jury zaten ook Volkskrant-recensent Jean-Pierre Geelen, radiomaker en cabaretier Vincent Bijlo en oud-Radioprijswinnares Vinny Tailor. Dit jaar waren er 42 inzendingen van nog niet afgestudeerde radiomakers uit Nederland en Vlaanderen.