Home Landelijke radio Lotte Lesage en Rudy Mackay winnen RVU Radioprijs

Lotte Lesage en Rudy Mackay winnen RVU Radioprijs

Lotte Lesage en Rudy Mackay zijn de winnaars van de RVU Radioprijs. Juryvoorzitter Giel Beelen maakte vanavond op Radio 1 de winnaars van de jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomende radiomakers uit Nederland en Vlaanderen bekend. De jury bestond verder nog uit D66 kamerlid Boris van der Ham, mediajournaliste Bernice Breure, cabaretier en presentator Vincent Bijlo en oud-hoofdredacteur van Omroep Zeeland Edwin van Laar.

In de categorie journalistiek/nieuwsgeorienteerd werd Rudy Mackay van de School voor Journalistiek te Utrecht tot winnaar uitgeroepen. Hij maakte het programma ‘Welkom thuis’, waarin Rudy een asielzoeker volgt, die asiel heeft gekregen na invoering van ‘de pardon regeling’. Rudy is de enige deelnemer die dit jaar met twee programma’s voor de RVU Radioprijs is genomineerd. "Ik had nooit gedacht dat mijn twee inzendingen genomineerd zouden worden en helemaal niet dat ik er met één zou winnen! Ik ben er erg blij mee", zegt Mackay, die ook dj is bij Radio 3FM. "Ik vind het een hele mooie erkenning voor mijn manier van radiomaken. Radio wil ik graag persoonlijk maken, met sfeer en emotie. Ik denk dat ik dat in deze reportage goed over heb kunnen brengen." Het gewonnen geld gaat Rudy gebruiken om apparaten te kopen voor een eigen studio.

In de categorie cultureel/persoonlijk ging de prijs naar Lotte Lesage van het Herman Teirlinck Instituut te Antwerpen. Zij maakte de documentaire ‘Wijn met een rietje’. Het programma gaat over Jocelyne, een lichamelijk zwaar gehandicapte vrouw van 53. Ze kan haast niets zelf maar toch is ze ongelooflijk zelfstandig. Dit programma geeft een stem aan een vrouw die niet kan praten.

Opvallend was dat de School voor Journalistiek te Utrecht zeer goed vertegenwoordigd was bij de genomineerden; van de 14 programma’s waren er 6 afkomstig uit Utrecht. Daarnaast waren er 5 Vlaamse nominaties en 2 van BNN University. Verrassend was de nominatie van Roswitha Kamps die geen opleiding voor radio maken heeft gehad.