Ruud de Wild snapt niet dat veel radiozenders de afgelopen jaren een verjongingsslag hebben doorgevoerd. Dat vertelt hij in zijn eigen podcast ‘30 Minuten Rauw‘. “Radio is nog nooit zo kut geweest met jonge mensen. Ik vind het in Nederland echt schaamteloos dat één of twee mensen ineens bedacht hebben: oh, we moeten verjongen. Nou, het is er niet beter op geworden.”

Ruud kijkt liever naar landen als Duitsland, Frankrijk en Engeland. “Als je daar rond de 50 bent, dan heb je pas wat te vertellen. Nu gaan ze hier in Nederland allemaal oude dj’s weer terughalen om het op te lappen. Het is fantastisch wat er met Radio 2 is gebeurd, maar er klopt natuurlijk helemaal geen reet van. Dat ik met m’n vijftigste nummer 1 in de middag ben. Daar klopt toch geen hol van?”

Coen en Sander

In 2015 moest Ruud op Radio 538 het veld ruimen voor Coen en Sander, die overkwamen van 3FM. Een meesterzet? Nee, zegt Ruud nu. “Bij 538 hadden ze ook kunnen denken: we zetten een aantal jonge gasten bij hem neer en die gaat hij het vak leren. Dat had ik gedaan namelijk, want dan geef je het stokje over.”

En maakt Ruud zelf weer een keer de switch naar de commerciëlen? “Ik heb nog geen aanbieding gekregen. De publieke omroep is fantastisch, maar ik ben ook niet vies van geld verdienen. Het lijkt me ook wel lekker als je altijd alle rekeningen kunt betalen. Alleen de kunst van de vrijheid, die heb je niet bij de commerciële omroep.”

Beluister het stuk in de podcast over radio:

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2