Ruud de Wild denkt dat hij over 5 jaar niet meer bij NPO Radio 2 zit. “Dat kan ook niet, want dan ben ik 55 en dan moet je naar Radio 5 of Radio 10, toch?”, vertelde hij vanmiddag in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. “Ik word meestal na een paar jaar weer ergens ontslagen. En ik ben niet iemand die heel lang ergens zit, dan wil ik weer wat anders. Het zijn golfbewegingen, je moet blijven ontwikkelen.”

Ruud moest in 2015 bij Radio 538 plaats maken voor Coen en Sander, die overkwamen van 3FM. In de periode dat hij geen radioprogramma had, hield hij een notitieboekje bij waarin hij noteerde wat wel en niet werkt op de radio. “Het boekje heb ik helemaal volgeschreven in de auto. Met als vraag: wat wil ik als luisteraar horen en meekrijgen.” Hij noemt een aantal voorbeelden: “Het mag over jezelf gaan, zolang het geen egoshow is. We lullen niet over voetbal of Formule 1, en we vertellen geen moppen.”

Ruud begon in januari 2017 met ‘De Wild in de Middag’ op Radio 2. De show is al langere tijd het best beluisterde middagprogramma van de Nederlandse radio. “Ik heb mezelf opnieuw uitgevonden en ben beter geworden”, blikt Ruud nu terug.

3FM en Radio 538

Waar Radio 2 al jaren de lijn omhoog heeft gevonden in de luistercijfers, gebeurt bij 3FM het tegenovergestelde: de marktaandelen van de zender zijn gekelderd. Wat vindt Ruud van het huidige 3FM? “Ik heb heel veel tips, maar ik vind het niet verstandig om die zo uit te spreken. Als ik echt ga zeggen wat ik ervan vind, dan vind ik mezelf een ontzettend pedante lul en dat ga ik niet doen.”

Vervolgens: “Het gaat ook over welke dj op welke plek. M’n handen jeuken soms om iets te gaan doen. Aan de andere kant: wie ben ik? Ik zie het bij Radio 538 ook gebeuren; die zender wordt ook kleiner en dat gaat mij ook aan het hart.”

Valt of staat radio dan met persoonlijkheden? Ruud: “Nee, met makkelijk zijn. Mensen zijn te makkelijk. Iedereen gaat maar zitten, maar radio is een fakking vak.”

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2