Een hiv-grap live in de middagshow van Ruud de Wild gistermiddag, kan rekenen op flinke kritiek op social media. Hoewel de opmerking werd gemaakt door een luisteraar, vinden veel mensen de grap ongepast, discriminerend of veel te ver gaan.

Het onderwerp van Ruuds dagelijkse rubriek ‘De Top 5 over vijf’ was gisteren: ‘Vijf voordelen nu het Songfestival niet doorgaat’. Nummer 1 van het lijstje: “Het hiv-virus zal in elk geval beheerst blijven.”

Valt verkeerd

Die opmerking, weliswaar gemaakt en ingestuurd door een luisteraar, schiet veel mensen in het verkeerde keelgat. “Je zal maar Ruud de Wild zijn en denken ‘laat ik in deze tijden van grote onrust de homo’s nog lekker een trap na geven!'”, twittert iemand. Een ander zegt: “Ruud de Wild mag voor eeuwig zijn stem kwijtraken.” Ook klinkt: “Het gaat wel lekker hè, met al die homofobe en transfobe bn’ers?”.

Ook radiocollega Lammert de Bruin (NPO Radio 1) heeft kritiek. “Wait… whut?!!!”, twittert hij. En Songfestival-gezicht Cornald Maas: “Big shame voor Ruud de Wild en de zijnen die deze homofobe lariekoek hebben laten passeren.”

Reactie Ruud

Ruud heeft donderdag in zijn programma gereageerd op alle commotie. “Smakeloos, onbehouwen, niet goed over nagedacht, te pijnlijk, weer iets geleerd”, zei hij.

Een aantal reacties:

Foto: Jasper Zwartjes | NPO Radio 2