Home Landelijke radio RTV Oost wil samenwerking met regionale dagbladen

RTV Oost wil samenwerking met regionale dagbladen

RTV Oost wil een vergaande samenwerking met de regionale dagbladen De Twentsche Courant Tubantia en De Stentor in Overijssel. Daarbij is een fusie tussen de Overijsselse nieuwsmedia niet uitgesloten, zo zei directeur/hoofdredacteur Henny Everts van de regionale omroep gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

"Een interessante gedachte in dit crossmediale tijdperk”, reageert topman Joop Munsterman van Wegener, waartoe De Twentsche Courant Tubantia en De Stentor behoren. Hoofdredacteur Andre Vis van de Tubantiat staat positief tegenover eventuele verdere samenwerking. "Laten we daar in alle rust mee verder gaan als een geleidelijk, organisch proces. Al werkende zien we wel waar we uitkomen, maar een fusie is wat mij betreft nog heel ver weg."

Volgens Everts is de regionale nieuwsvoorziening niet gebaat bij een verdere concurrentie tussen RTV Oost en de regionale dagbladen. Om een jonger publiek te bereiken en financieel het hoofd boven water te houden, moet volgens de RTV Oost-directeur juist worden samengewerkt. "Vandaar dat we als RTV Oost hebben besloten niet de heilloze concurrentie aan te gaan met de regionale uitgever, maar te zoeken naar samenwerkingsprojecten." Daarbij zou Overijssel zich kunnen aanbieden als een landelijk proefproject bij het Commissariaat voor de Media, waarbij financiële onderstening bij de samenwerking kan worden verkregen. Voorwaarde voor deelname van RTV Oost aan zo’n samenwerking is journalistieke onafhankelijkheid. "De onafhankelijke, betrouwbare journalistiek mag in welke nieuwe constellatie dan ook niet worden aangetast."

Er hebben inmiddels gesprekken over samenwerking tussen directie en hoofdredacties van TCTubantia en RTV Oost plaats gevonden. Dit resulteerde onder meer in een gezamenlijk project voor de beklimming van de Alpe d’Huez en de sportverkiezing 2008.