Home Landelijke radio Hulpdiensten tevreden over alarm via autoradio

Hulpdiensten tevreden over alarm via autoradio


Het systeem waarbij autoradio's via RDS worden uitgeschakeld als er hulpdiensten in de buurt zijn, is een succes. De brandweer in de regio Utrecht en de ambulancezorg in Drenthe hebben getest met het systeem, dat 'Flitser' heet. Zij zijn erg tevreden met het systeem. Dat blijkt uit een evaluatie die begin volgende week openbaar wordt, laat een woordvoerder van UMCG Ambulancezorg weten.

De Brandweer Utrechts Land en UMCG Ambulancezorg experimenteerden sinds augustus met het systeem en pleiten ervoor dat het zo snel mogelijk landelijk wordt ingevoerd. De stuurgroep die zich met Flister bezighoudt gaat betrokken ministeries daarom vragen wetten en regels aan te passen om de invoering van het systeem zo snel mogelijk realiteit te maken. In de stuurgroep zijn Ambulancezorg Nederland, de Landelijke Faciliteit Rampenbestrijding, het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en de ontwikkelaars van het systeem vertegenwoordigd.

Flister laat met een geluidssignaal en een berichtje op de display van de radio weten dat er een 'ambu', 'brandwr' of 'politie' in de buurt is. En schakeld de radio of cd-speler uit. Volgens de gebruikers is het verkeersbeeld met gebruik van Flister 'duidelijk rustiger' en maakt het verkeer sneller ruimte. Vooral ambulances kunnen in noodsituaties gelijkmatiger rijden. Gewone weggebruikers reageren ook positief op het systeem. Ze zeggen nu beter op te letten als ze een ambulance of brandweervoertuig met Flister via hun autoradio horen aankomen, zo zou blijken uit spontane reacties die bij de brandweer en de ambulancedienst binnenkomen.

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) zou zich al positief over het systeem hebben uitgelaten.