Home Landelijke radio RTV Noord-Holland en AT5 kunnen toch samen

RTV Noord-Holland en AT5 kunnen toch samen

RTV Noord-Holland kan toch fuseren met AT5. De regionale omroep zal de weeffout in de samenwerking met de productiemaatschappij achter AT5 (Amstel Televisie Vijf BV) herstellen. Dit heeft RTV Noord-Holland aan het Commissariaat voor de Media laten weten in een intentieverklaring.

Begin vorige maand oordeelde het Commissariaat negatief over de fusie. Drie nevenactiviteiten tot samenwerking werden afgekeurd, waarvoor RTV Noord-Holland toestemming had aangevraagd. De toestemming die het Commissariaat in 2012 had gegeven voor de overkoepelende constructie (deelneming in Amstel Televisie Vijf
BV), staat niet ter discussie. Ook de AVRO en Het Parool, die met RTV Noord-Holland samen deelnemen in Amstel Televisie Vijf BV kunnen zich in de nieuwe samenwerkingsvorm vinden.

De door het Commissariaat afgekeurde nevenactiviteiten zijn het verzorgen van reclameverkoop en externe producties, het verzorgen van zakelijk management en ondersteunende diensten en het beschikbaar stellen van productie, opname- en uitzendfaciliteiten ten behoeve van Amstel Televisie Vijf BV, dat de uitzendingen van AT5 verzorgt. Het Commissariaat kon voor deze nevenactiviteiten geen toestemming verlenen omdat deze onvoldoende relatie hadden met de hoofdtaak van RTV Noord-Holland, het verzorgen van media-aanbod.

Ook constateerde het Commissariaat dat een onevenredig groot deel van de financiëele risico's bij RTV Noord-Holland kwam te liggen. De regionale publieke omroep heeft toegezegd de samenwerkingsvorm te zullen herzien en uiterlijk 31 augustus 2013 een nieuwe, gewijzigde melding van de nevenactiviteiten te doen. Dit is afgestemd met de overige partners die betrokken zijn bij de deal, namelijk AVRO en Het Parool en daarnaast met Publieke Omroep Amsterdam als zendgemachtigde. Op basis van de nieuwe melding zal het Commissariaat toetsen of de nevenactiviteiten aan de mediawettelijke eisen voldoen.

Vorig artikelCommissariaat: te nauwe banden tussen omroep WNL en Telegraaf
Volgend artikelTop 500 van de Zomer deze week op Q-music