Home Landelijke radio Rotterdam wil maar één zender subsidiëren

Rotterdam wil maar één zender subsidiëren

Het Rotterdamse college wil de komende jaren nog maar één zender gaan subsidiëren op de kabel. Dat schrijft het Rotterdams Dagblad. Deze zogeheten Toegangsradio moet (Nederlandstalige) programma’s gaan uitzenden voor de verschillende Rotterdamse bevolkingsgroepen. Burgemeester en wethouders zijn niet van plan de diverse migrantenzenders te subsidiëren.

De financiering voor Stads Radio Rotterdam en FunX zal wel door gaan. Maar daarvoor moeten ze wel aan eisen voldoen die het college hen oplegt. Zo moet Stads Radio zich gaan richten op de doelgroep 20 tot 40 jaar. En FunX richt zich op jongeren van 10 t/m 25 en krijgt geld tot 2006. Daarna zal bekeken gaan worden of de zender subsidie blijft krijgen.

Eerder besloot het college de subsidies (ongeveer 140.000 euro) aan enkele migrantenzenders op de kabel eind dit jaar stop te zetten. In plaats daarvan koopt de gemeente voortaan zendtijd bij omroepen, om gemeentelijke informatie te verspreiden. Dat gebeurt in principe alleen in het Nederlands. Het besluit van b en w zorgde voor flinke commotie bij de migrantenzenders, die voor hun voortbestaan vrezen. Halsreikend werd dan ook uitgekeken naar de nieuwe Medianota. Gehoopt werd dat daarin een alternatieve subsidieregeling zou worden voorgesteld. Dat blijkt dus niet het geval te zijn.

Het college heeft liever dat de verschillende bevolkingsgroepen op één kanaal zitten. Ook wil zij af van de zogenaamde doelgroepenbenadering. De huidige omroepen zijn vooral gericht op de eerste generatie en de eigen bevolkingsgroep. Burgemeester en wethouders willen dat de zenders meer gaan samenwerken zodat de programma’s ook voor andere Rotterdammers interessant worden. De programma’s moeten dan ook zoveel mogelijk in de Nederlandse taal worden uitgezonden. Aan de SLOR, die in Rotterdam publieke zendtijd ter beschikking stelt aan verschillende maatschappelijke groeperingen, is gevraagd om met een plan te komen voor de nieuwe zender.