Home AM Radio Rijkswaterstaat trekt vergunning 1395 AM in

Rijkswaterstaat trekt vergunning 1395 AM in

Rijkswaterstaat trekt de vergunning in van de radiozendmast die halverwege de dijk Enkhuizen-Lelystad staat. De zender veroorzaakt een aanhoudende stroom van klachten onder zeilers die de vluchthaven Trintelhaven aandoen. Door de nabijheid van de zender slaat op de boten de apparatuur op hol. Een zeiler zegt zijn handen te hebben gebrand aan zijn mast. Vanaf de mast zendt Business News Radio uit op de frequentie 1395 AM.

De zendmast is vorig jaar bij Trintelhaven geplaatst. In de loop van dat jaar kwamen er klachten binnen van zeilers over op hol slaande apparatuur. Vervolgens is de zendmast door Nozema aangepast, maar de klachten zijn niet opgehouden. De klacht van de zeiler die zijn handen had gebrand aan de mast is volgens Nozema de enige klacht die na de aanpassing is binnengekomen. De problemen ontstaan op polyester boten met aluminium masten. De mast van de boot gaat in de buurt van de zender als antenne werken. Daar reageert de apparatuur aan boord weer op.

Nozema erkent de klachten over de op hol slaande apparatuur aan boord van schepen. De klacht van de zeiler die zijn handen brandde aan de mast heeft Nozema nog in onderzoek. “Wij achten het onwaarschijnlijk dat de mast zo heet wordt dat iemand zijn handen eraan brandt. Daarom gaan we met een identiek schip de haven binnenvaren om te kijken wat er dan gebeurt”, zegt Rob Roskam van Nozema.

Onduidelijk is nog wanneer het middengolfsignaal van Business News Radio vanaf de dijk Enkhuizen-Lelystad stil zal vallen. Nozema wacht nog op officieel bericht van Rijkswaterstaat. “Het verbaast ons dat we dit via de pers als eerste horen”, zegt Roskam verontwaardigd, al moet hij erkennen dat de maatregel niet helemaal als donderslag bij heldere hemel komt. Op 15 juli kondigde Rijkswaterstaat de maatregel al aan.

Ondertussen beraadt Nozema zich op juridische stappen. Zonder de middengolfzender bij Trintelhaven heeft Business Nieuws Radio geen landelijke dekking.

Business Nieuws Radio heeft een aantal FM-frequenties, maar die hebben een beperkt bereik. Directeur Michiel Bicker Caarten van het radiostation laat weten dat hij er het volste vertrouwen in heeft dat “deze storm in een glas water” niet tot maatregelen leidt.

Volgens Roskam blijft de signaalsterkte van de zender binnen de wettelijke norm. “Wij zijn niet in overtreding. We hebben vergunning om op deze manier vanaf deze zendmast uit te zenden.” Woordvoerster Marije Brinkhuisen van Rijkswaterstaat heeft een andere lezing. “De vergunning is afgegeven op basis van een bepaalde stralingssterkte, maar de elektromagnetische straling vanaf de zender is sterker.” (Adformatie)