Home Landelijke radio Reportage: Krant, internet en radio samen bij NCRV

Reportage: Krant, internet en radio samen bij NCRV

50 miljoen pageviews en 500.000 unieke bezoekers. “Ik denk dat bijna alle eindexamenkandidaten wel op onze site zijn geweest. Een bereik van 100 procent! Dat is uniek!”, zo zegt eindredacteur Jelle Koolstra van het 3FM-programma BuZz (NCRV). De website van het programma haalde sinds het begin van de eindexamens, die op dit moment op de middelbare scholen gehouden worden, een record aantal bezoekers. De redactie brengt net zoals voorgaande jaren het Eindexamenjournaal op 3FM. Daarnaast is ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) aanwezig in het pand van de NCRV. Dit jaar is de redactie echter drukker dan ooit. BuZz werkt ook nog samen met de krant Sp!ts en de website Kennisnet.nl. In totaal zijn er twintig redacteuren actief. Samen hebben ze de website eindexamen.nu opgezet. De eindexamenkandidaat kan niet meer om BuZz heen.

Dit jaar is het Eindexamenjournaal zelfs op bijna alle publieke radiozenders te horen. Alleen op Radio 4 niet. “Ook op Radio 1, 747AM en Radio 2 is nu een eindexamen-journaal te horen. Dat is wel een andere doelgroep dan 3FM, maar ouders en kennissen willen ook weten hoe het met de eindexamen-scholieren gaat. Op Radio 1 en Radio 3FM maken wij BuZz-journaals, Radio 2 en 747AM geven zelf op een eigen manier vorm aan een journaal”, aldus Koolstra. Maar als het aan hem ligt blijft het daar niet bij. “Nu we ook op internet zo extreem goed scoren en op radio veel complimenten krijgen, ga ik me hard maken voor een eindexamenjournaal op televisie. Het liefst zou ik een programma maken tussen 19:00 en 19:30 uur. Mensen van de filmacademy moeten dat gaan maken met Johan Nijenhuis als regisseur. Zo krijgen we een soort ‘Costa’, maar dan als eindexamenjournaal. Dat lijkt me geweldig!” Volgens Koolstra bereikt de Publieke Omroepen nu eindelijk weer eens de scholieren. “We hebben een enorme naamsbekendheid onder de eindexamen-kandidaten. Waarom zouden we dat ook niet naar TV overbrengen?”.

De inhoud van de krant, de radiouitzending radio en de internet-pagina worden gezamenlijk bedacht. Dagelijkse is er om 13:00 uur een gemeenschappelijke redactievergadering. “Wij inventariseren het forum, de klachten die binnen zijn gekomen, de mogelijke nieuwsfeiten en hebben het over de uitwerkingen op internet, radio en Sp!ts. We bedenken samen de items en de verschillende media geven hun eigen uitwerking. Toch blijven ze wel onafhankelijk van elkaar. Als het LAKS een klacht binnen krijgt die erg privé is, dan krijgen wij niet te horen waar het over ging. Dan moeten we soms via eigen bronnen erachter komen wat er aan de hand is”, zo zegt Jelle Koolstra.

Onder leiding van projectleider Nanne Adriaans wordt nu vier maal per dag een eindexamenjournaal gemaakt op Radio 3FM, gepresenteerd door Marc de Hond en Astrid de Jong. “We maken een snel en kort journaal dat helemaal past bij 3FM. De presentatoren gaan er ook live voor naar de studio. Hier monteren we alle items.” Opvallend is dat BuZz vooral opnames maakt bij middelbare scholen in Hilversum en omgeving. “We willen snel zijn. Als we over heel het land naar scholen toe moeten, dan halen we die snelheid niet. Maar op zich maakt het niet zo uit. Er zijn flink wat scholen in de buurt”, aldus Adriaans.