Home Landelijke radio Mnisterie wil DAB-netwerk aan 1 partij verkopen

Mnisterie wil DAB-netwerk aan 1 partij verkopen

Het ministerie van Economische Zaken is van plan de vergunning voor digitale radio frequenties (DAB) aan slechts 1 marktpartij te geven. Dat blijkt uit een onofficieel document dat mediajournalist David de Jong te pakken heeft weten te krijgen. De vergunning zou in moeten gaan op 1 januari 2005 en gelden voor zeven jaar. Commerciële multiplex eigenaren zouden een deel van hun capaciteit aan regionale en lokale publieke omroepen ter beschikking moeten stellen.

Het document ziet DAB als opvolger van de FM-band, ook al zijn er in Europa sterke twijfels of dit daadwerkelijk gerealiseerd kan worden. Voor commercieel gebruik is er maar 1 DAB-netwerk beschikbaar, plus nog een aantal niet-landelijke. De NOS, die inmiddels gestart is met eigen DAB uitzendingen, heeft al een landelijk frequentieblok.

Onduidelijk is of met een keuze voor een verdeling aan 1 marktpartij daarmee alle commerciele multiplexen in 1 hand komen zoals ook bij BAD voor tv is gebeurd, of dat per multiplex een verdeling zal worden gedaan.