Home Landelijke radio Regionale omroepen willen terug van 13 omroepen naar 5 mediabedrijven

Regionale omroepen willen terug van 13 omroepen naar 5 mediabedrijven

Het aantal regionale publieke omroepen moet terug van dertien omroepen naar vijf mediabedrijven. Dat stellen ze zelf voor als alternatief voor het plan van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Die stelde voor om de regionale omroepen op te laten gaan in de landelijke omroep. De Stichting ROOS, waarin de regionale omroepen vertegenwoordigd zijn, wil de regionale omroepen juist overeind houden, ondanks de bezuinigingen. Zolang de NPO het plan op tafel houdt om de regionale omroepen op te heffen, willen de omroepen niet meer met de NPO praten.

"Het plan 'Toekomstvenster op de publieke regionale omroep' moet leiden tot vijf regionale mediabedrijven die in het hart van de samenleving staan", zo meldt ROOS. "Dan heb je een schaal waarop je op efficiënte wijze fijnmazige journalistiek kunt bedrijven, en daarnaast je identiteit bewaart die ook nodig is om ook op andere terreinen in het hart van de samenleving te kunnen opereren."

Het regionale mediabedrijf van de toekomst moet volgens ROOS de kerntaak houden om nieuws te brengen, net als informatie, cultuur en evenementen uit de regio en het informeren van het publiek bij calamiteiten. Daarnaast zal er nauw worden samengewerkt met relevante mediapartijen en maatschappelijke organisaties.

Paul van Gessel, directeur van RTV Noord-Holland, onderstreept het belang van samenwerking en een centrale rol voor het regionale mediabedrijf: “Regionale omroepen zijn al zeer efficiënt opererende organisaties, maar door de bezuinigingen moeten we kansen creëren door ons verdienvermogen te vergroten."

Omroep Brabant heeft afgelopen week samen met BN/de Stem, de regionale krant van Wegener, het Regionaal MediacentrumWest-Brabant geopend in Breda."Samenwerken doe je op basis van vertrouwen en met respect voor beide partijen", aldus Henk Lemckert directeur/hoofdredacteur van Omroep Brabant. "Op deze manier zijn we in Brabant tot een goede samenwerking van krant en omroep gekomen. Op basis van wederzijds respect en vertrouwen werken we ook samenmet de landelijke redacties, zoals EenVandaag en de NOS. En wat ons betreft blijven we dat doen."

Vorig artikelLokale omroepen terug van 282 omroepen naar 100 streekomroepen
Volgend artikel3 Oktober Radio breidt uit met live beelden