Home Landelijke radio Regionale omroepen vrezen allemaal geldproblemen

Regionale omroepen vrezen allemaal geldproblemen

De toekomst voor de regionale publieke omroepen ziet er financieel gezien somber uit. Daarbij zitten al veel omroepen in de problemen. Dat zegt waarnemend directeur Huub Elzerman van ROOS, de overkoepelende stichting voor deze omroepen, in een reactie op berichten over bezuinigingsmaatregelen die RTV West heeft afgekondigd. Volgens hem is dat niet te vermijden als de loonkosten harder stijgen dan de inkomsten uit onder meer overheidsgeld.

Toch is de situatie bij RTV West wel uniek volgens Elzerman. “Daar is iets fout gegaan in het management.” Maar wat betreft structuur zitten alle regionalen in hetzelfde schuitje, aldus Elzerman, zelf directeur bij RTV Noord-Holland. “De loonkosten stijgen circa 5 procent per jaar, de inkomsten gaan met slechts 2 procent omhoog.”

De omroepen vinden dat de overheid bij moet springen. Dit omdat regionale omroepen de wettelijke plicht hebben om informatieve en culturele programma’s te maken voor alle inwoners van de provincie waar ze zijn gevestigd, redeneert Elzerman. Vanaf volgend jaar betalen de provincies in plaats van de rijksoverheid de regionalen. “De provinciebesturen moeten zich voorbereiden op lijken in de kast. De zenders zijn niet goed gefinancierd, maar worden wel overgedragen. Daar moet dan geld bij.”

De provincie Zuid-Holland heeft inmiddels laten weten de regionale omroep RTV West een voorschot te geven op de subsidie voor 2004. Met de 3,2 miljoen euro is de noodlijdende omroep volgens de directie gered van een faillissement (Adformatie).