Home Regionale radio L1 wordt voltallig publieke omroep, kosten €2,4 mln

L1 wordt voltallig publieke omroep, kosten €2,4 mln

L1

De regionale omroep van Limburg, L1, wordt voltallig publieke omroep. Uitgeverij Media Groep Limburg was sinds de oprichting van L1 in juni 1999 voor 85 procent eigenaar van de zender; milieu- en afvalbedrijf Attero bezat 10 procent van de aandelen. L1 betaalt beide bedrijven in totaal 2,4 miljoen euro voor de aandelen.

De aankoop van de aandelen is volgens L1 nodig vanwege de oprichting van de Regionale Publieke Omroep (RPO). De dertien regionale omroepen in Nederland gaan vanaf volgend jaar hun administratieve taken onderbrengen in de RPO. Daarin wordt de RPO verantwoordelijk voor personeel, financiën en techniek. De nieuwe organisatie moet een bezuiniging van 17 miljoen euro opleveren. Voorwaarde van deelname aan de RPO is dat een publieke omroep 100 procent publiek is. Dat was L1 tot nu toe niet.

L1 heeft de aankoop van de marktaandelen al doorberekend in de jaarrekening van 2015; de regionale omroep draaide vorig jaar een verlies van ruim zes ton.

Volgens de Media Group Limburg heeft de verkoop van de aandelen geen gevolgen voor 1Limburg, het gezamenlijke nieuwsportal van Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad en L1. Eerder meldde Villamedia echter dat de toekomst van 1Limburg ter discussie staat.