Home Landelijke radio Rechter buigt zich opnieuw over radiofrequenties

Rechter buigt zich opnieuw over radiofrequenties

Als de frequenties voor commerciële radiozenders toch via een toets worden verdeeld, dan moet er nu al een verdeling komen van de twee landelijke tijdelijke FM-pakketten. Dat betoogden de commerciële zenders vandaag bij de bestuursrechter in Rotterdam.

De rechter oordeelde eind juli dat de verdeling van de frequenties via een veiling moet gebeuren. Het nieuwe kabinet ging daartegen in beroep, omdat in het regeerakkoord juist was afgesproken dat er een toets zou komen.

Minister Heinsbroek (Economische Zaken) en staatssecretaris Van Leeuwen (Media) wijzigden daarom de Frequentiewet en vroegen een advies van de Raad van State. Met die gegevens in de hand vroeg landsadvocaat Daalder vrijdag aan bestuursrechter Simons zijn eerdere vonnis te herzien en te kiezen voor een toets.

In het eerdere vonnis van de rechter moest een veiling voor 16 september worden aangekondigd, waarna de nieuwe situatie in de ether in februari moest ingaan. Als het beroep van het kabinet wordt goedgekeurd wil Heinsbroek uiterlijk januari de toets regelen, waarna september 2003 gestart kan worden met de nieuwe frequenties. Al die tijd zouden de beschikbare tijdelijke frequenties op de plank blijven liggen en dat vinden de commerciëlen zonde.

De rechtszaak duurde bijna de gehele vrijdag. Na de grote zenders kwamen de kleinere aan het woord. Nieuwkomers kwamen bepleiten dat Simons zich aan zijn eerdere (veiling)vonnis houdt. Simons doet op 11 oktober om 11.00 uur uitspraak.