Home Landelijke radio Rapport: Wereldomroep moet meer samenwerken met NOS

Rapport: Wereldomroep moet meer samenwerken met NOS

Radio Nederland Wereldomroep (RNW) moet nog meer gaan samenwerken met de NOS en de Radio Nieuwscentrale (de regionale omroepen). Dat staat in het visitatierapport ‘Een Wereldwijde Blik’. Door met de NOS samen te werken hoeft RNW zelf minder energie te steken in het vergaderen van Nederlands nieuws. RNW kan zich daardoor richten op service-informatie voor doelgroepen als vakantiegangers en expats.

Het onderzoek onder leiding van NVJ-voorzitter Huub Elzerman werd gedaan in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De periode 2004-2008 werd bekekend. "Wij bevelen aan om de samenwerking met de NOS op het terrein van nieuws en sport voort te zetten, de plannen uit te voeren om het Nederlands nieuws in zijn geheel van de NOS over te nemen en het aanbod te concentreren  op specifieke doelgroepen en servicegerichte informatie", staat in het rapport.

De verschillende omroep zouden ook vaker een beroep moeten doen op de internationale expertise van de Wereld omroep, vinden de onderzoekers.

De bevindingen kunnen door de Wereldomroep worden betrokken bij de invulling van het komende vijfjarenplan 2010-2015 en bij het opstellen van de prestatieovereenkomst die de omroep en het ministerie van OCenW zullen afsluiten.