Geen enkele vrouwelijke radio-dj maakt dit jaar kans op de Radioring voor Beste Presentator, zo bleek gisteren na de eerste stemronde. In het lijstje met beste presentator staan louter mannen. Een groepje radiovrouwen komt daarom samen in actie en lanceert een alternatieve radioprijs voor Beste Radiovrouw van 2023.

AVROTROS, organisator van de Radioringen, besloot vorig jaar om de Zilveren Radioster Man en Zilveren Radioster Vrouw samen te voegen tot één genderneutrale award: die voor beste presentator. “Een geweldig streven, maar in de radiowereld zijn de vrouwen nog lang niet gelijk vertegenwoordigd”, zegt Astrid de Jong, presentator op NPO Radio 1.

99 succesvolle radiovrouwen

Op de populaire radiozenders zijn overdag weinig vrouwen te horen. Astrid heeft daarom een lijst met 99 succesvolle radiovrouwen gemaakt, “omdat we graag aan vrouwen met ambitie willen laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om je geld te verdienen in het mooiste vak dat er is”. Op de website radiovrouwen.nl is het nu mogelijk om te stemmen.

Aanstaande donderdag krijgt één van hen de titel Radiovrouw 2023. Op diezelfde dag worden ook de Radioringen uitgereikt.

Foto: Janita Sassen | Omroep MAX