Home Landelijke radio RadioNL krijgt elf nieuwe FM-frequenties

RadioNL krijgt elf nieuwe FM-frequenties


Directeur Nico Silvius van Waterstad FM en RadioNL krijgt elf van de twaalf regionale FM-frequenties die dit jaar extra beschikbaar zijn gekomen. Dat blijkt uit een brief die alle geïnteresseerde partijen vandaag hebben gekregen. De beslissing volgt uit een vergelijkende toets die Agentschap Telecom in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft uitgevoerd. De twaalfde frequentie is toegewezen aan het attractiepark De Efteling uit Kaatsheuvel. Waterstad FM en RadioNL werd onlangs overgenomen door de Noordelijke Dagblad Combinatie (NDC).

Het gaat om de volgende frequenties: Ameland 89,4 MHz, Zutphen 89,9 MHz, Oldenzaal 90,0 MHz, Winterswijk 94,3 MHz, Cuijk 95,3 MHz, Lichtenvoorde 95,7 MHz, Den Helder 96,0 MHz, Stadskanaal 96,0 MHz, Heerenveen 97,3 MHz, Amersfoort 99,5 MHz, Appingedam 103,6 MHz en kaatsheuvel 104,3 MHz.

Op de elf zenders van Silvius komt RadioNL. “Geweldig nieuws voor ons radiobedrijf”, zo laat de directeur aan RadioFreak.nl weten. “RadioNL zal er zo spoedig mogelijk op komen. Er is werk aan de winkel dus.” Wanneer de zenders precies online zijn is onbekend, “omdat het er wel best veel zijn.”

De vijf middengolffrequenties die werden verdeeld zijn toegewezen aan Crosspoints BV (Arrow), Stichting Radika, dhr. Post en Stichting BKB3. Opmerkelijk genoeg deed Arrow onlangs nog de AM 675 in de verkoop. Stichting Radika is Amor FM uit Rotterdam, een hindoestaans radiostation dat nu al een FM-frequentie heeft in Rotterdam en Den Haag. Het gaat onder andere om de frequenties 828, 1224, 1035 en 1557 kHz, die het Agentschap Telecom in 2006 afnam van Quality Radio B.V. omdat er geen gebruik van werd gemaakt.

In totaal waren er 114 aanvragen, ingediend door 32 geïnteresseerde partijen. Volgens een woordvoerder van het Agentschap voldeed Waterstad Radio aan alle eisen. “Maar Silvius heeft aanmerkelijk meer geld geboden”, zo laat de woordvoerder aan RadioFreak.nl weten.

De FM-frequenties zijn bestemd voor niet-landelijke commerciële omroepen. Een groot deel van de programma’s moet gericht zijn op de regio’s waarin wordt uitgezonden. De vergunningen zijn geldig tot 1 september 2011.