Home AM Radio Radionieuws van dinsdag 29 oktober

Radionieuws van dinsdag 29 oktober

Veel belangstelling voor Radio Kootwijk Tientallen organisaties en instellingen hebben zich bij de provincie Gelderland gemeld als belangstellende voor de exploitatie van het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe. Er zijn zeker zes levensvatbare plannen bij. Dat heeft verantwoordelijk provinciebestuurder Th. Peters dinsdag gezegd. Gelderland wil in de zomer van 2003 een beslissing nemen over de toekomst van de monumentale gebouwen.

KPN Telecom, eigenaar van de gebouwen en de 400 hectare grond in Radio Kootwijk, verkoopt het complex voor het symbolische bedrag van een euro. Wie de nieuwe eigenaar wordt van de gebouwen en de grond moet voor eind van dit jaar bekend zijn.

Rosita hekelt onduidelijkheid over kabelontvangst
Het Haaksbergse internetradiostation Radio Rosita heeft er grote problemen mee dat nog altijd onduidelijk is of het volgend jaar op de kabel mag uitzenden of niet. ‘Het is te gek voor woorden dat we daarover nog steeds geen helderheid hebben’, zegt oprichter H. Hoesstee.

Tot in de jaren negentig had het station na een piratentijd, een lokale functie. Het contract om de lokale radio te mogen verzorgen werd niet verlengd. Sternet FM nam deze taak over. Radio Rosita wil daarom op de kabel verder. De Twentse Programmaraad moet kabelmaatschappij Essent over het programma-aanbod op de kabel adviseren. Probleem is dat nog niet alle Twentse gemeenten de nieuwe raad, die tegelijk met de gemeenteraden werd gekozen, hebben benoemd. Formeel is er dus nog geen Twentse Programmaraad.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft alle gemeenten gemaand spoed te zetten achter de benoeming van programmaraden. ‘Maar’, zegt voorzitter Fuhri Snethlage, ‘we zijn afhankelijk van de gemeenten. De colleges van B en W moeten het op de agenda van de gemeenteraden zetten. En dat is dus niet overal gebeurd.’ De voorzitter van de Twentse Programmaraad verwacht in elk geval nog dit jaar duidelijkheid voor het Haaksbergse internetradiostation.

‘Wereldnet’ terug op RNW
De Wereldomroep zendt vanaf vandaag weer het 747AM-programma ‘Wereldnet’ (VPRO / Human / Teleac) uit. Hierin komen Nederlanders in den vreemden aan het woord om commentaar te geven op het wereld en lokale nieuws.