Home Landelijke radio RadioFreak bij Lantinga & Swijnenberg: “We hebben nog geen mail gehad dat...

RadioFreak bij Lantinga & Swijnenberg: “We hebben nog geen mail gehad dat het niet goed is”

Zelf komen ze pas een kwartier van te voren binnenlopen met een krat met chips, bier en frisdrank. De band wordt even snel gewezen waar ze op kunnen bouwen en de jas wordt gauw neergesmeten. Na kort wat te hebben voorbesproken, gaan Coen en Sander aan de slag. We zijn te gast bij ‘Lantinga & Swijnenberg’ op Radio 3FM. “Het is gewoon geiten op vrijdagavond”, zo omschrijft dj Coen Swijnenberg zelf het programma. “Het programma is spontaan bedacht en de luistercijfers zijn goed, dus we gaan er wel mee door. Gelukkig zijn de mogelijkheden op 3FM wat dat betreft groot.”

In een tijd waarin de programmering overdag strak in elkaar zit, hebben Sander Lantinga en Coen Swijnenberg een programma gekregen waarin ze ongestoord een kwartier achter elkaar kunnen praten en onzin uit kunnen halen met hun luisteraars. “We hebben nog geen mail gehad dat het niet goed is, dus het kan gewoon”, zo legt Coen uit. De 24-jarige uit de Bilt afkomstige dj zag een droom uitkomen toen hij op Radio 3FM kon beginnen. Hij had al programma’s gemaakt bij Omroep Flevoland en verschillende lokale omroepen en zat in de ochtend bij Radio M Utrecht. “Ik dacht: ik heb nog nooit een demo gestuurd naar een landelijke muziekzender, laat ik dat eens proberen. Gewoon kijken wat er zou gaan gebeuren. Toen stuurde ik een bandje naar Yorin FM, Radio 538 en Radio 3FM.

Bij Yorin en 3FM ben ik toen op gesprek geweest. Toen koos ik voor 3FM. Het enige wat ik wist toen ik daar naartoe ging was dat ik een nachtprogramma kon maken. Maar gelukkig kreeg ik al snel de mogelijkheid om tussen 04:00 en 06:00 uur in de ochtend radio te gaan maken. Dat beviel prima.” Ook Radio 538 had trouwens binnen de mogelijkheden gelegen. “Ik heb een prettig gesprek gehad en kon beginnen in de nacht, maar uiteindelijk voelde 3FM toch beter.”

Toen kreeg Coen de kans van z’n leven: Giel Beelen ging de ochtend doen als vervanger van Rob Stenders, en Coen zou dan het avondprogramma van Giel over mogen nemen. “Dat was eerst tijdelijk. Daarom bleef ik het programma ook gewoon doen zoals Giel dat ook deed. Toen echter bekend werd dat ik het programma zou blijven doen, ben ik er meer mijn eigen stempel op gaan drukken. En nu is het gewoon mijn eigen programma. Ik ben erg blij dat ik me hier echt heb kunnen bewijzen.”

Toch zat hij bij RTV Utrecht ook wel op zijn plek. “Ik heb echt een voorliefde voor nieuws en actualiteit. Op 3FM komt dat ook wel van pas, maar op Radio M ging dat natuurlijk helemaal goed. De stijl van presenteren daar lag me ook heel goed en daarnaast was het erg gezellig.” Zou hij nog weleens terug willen? “De overgang zou nu te groot zijn. Ik wilde toen niet per sé weg, maar naar 3FM gaan was gewoon een droom. Daarbij kan ik me bij 3FM verder goed ontwikkelen.

In tegenstelling tot Coen had Sander Lantinga nog helemaal geen radio-ervaring toen hij bij 3FM ging werken. “Ik ben als stagiair begonnen bij MTV. Daarna ben ik daar door blijven werken en maakte ik enkele programma’s. Toen belde de NPS ineens of ik niet een demo wilde sturen. Dat deed ik en viel in goede aarde.” In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is Sander gewoon van voren af aan begonnen. “Ik maakte eerst radio in de nacht. Dat beviel toen eigenlijk goed, waardoor ik een programma kon gaan maken op vrijdagavond. En daarna kwam weer van het een het ander. En nu is 3FM absoluut leuker dan MTV. Bij die laatste werk ik ook niet meer. Op dit moment is dat een zender met meer programma’s en bijna geen muziek meer. Ik sluit het echt niet uit dat ik nog ooit weer wat bij de tv ga doen, maar ik vind dit op het moment gewoon leuker om te doen.”

Nog steeds is er veel kritiek te horen op mensen die geen radio verleden hebben en uit de tv-wereld komt. “Ik weet dat ik de schijn tegen heb. Van televisie naar radio gaan wordt vaak als doodzonde gezien. Maar ik liet op tv zien wie ik ben en aan de hand daarvan zag men hier wat ik in huis had en vonden dat dat op de radio moest. Dat zendercoördinator Florent Luijckx bekende gezichten op de radio wilde, is onzin. Ik ben helemaal niet zo bekend. Daarnaast moeten mensen niet te snel oordelen. Radio moet in mijn optiek goed zijn, maar dat ben ik technisch nog niet altijd. Dus probeer ik het vooral heel leuk te maken. Dan komt de rest vanzelf.”

De sfeer in de studio is losjes. Bart Chabot is te gast en zijn zoontje krijgt desgewenst een rondleiding door de studio. Zelfs voor een robbertje stoeien tussen Coen en Sander is tijd. In de uitzending staan de bellende luisteraars vooral centraal, die vaak genadeloos worden aangepakt door vooral Sander. “Ach, het is een beetje mijn stijl om te dollen met luisteraars. Blijkbaar pikken mensen het, want ik kom er wel mee weg. Ik heb nog nooit een klap gehad. Overigens ben ik ook niet bang zelf voor lul te staan”, zo licht hij het toe.

Al gaat het samen wel goed, toch maken de heren ook wel graag alleen radio. “Alleen heb je alles in de hand, dan kun je toch je eigen ding doen. Als ik doordeweeks alleen zit maak ik een snelle en strakke show. Verder laat ik dan mensen lekker in hun waarde en moet het vrolijk zijn. Maar het is ook fijn om op vrijdag avond samen radio te maken. Dit is gewoon de perfecte combi”, aldus Coen. Sander sluit zich daar wel bij aan. “Vanavond is het gewoon ontspanning, maar je eigen programma is toch je kindje.”

Dat Coen zelf ook een radiofreak is blijkt wel uit zijn weblog die hij dagelijks bijhoudt en dat hij ook nog radio maakt bij de lokale zender Roulette 103 uit de Bilt. “Je krijgt zoveel cd’s in je handen gedrukt, en daar wil je dan toch wat van kwijt op de radio en dat kan niet altijd op 3FM. Dus ben ik eerst bij Dalux FM uit Wageningen aan de gang gegaan, en daarna bij Roulette. Gewoon lekker freaken daar met bitterballen erbij!”

Wat wil Coen in de toekomst? “Ik ben er niet zo mee bezig. Kijk, je contract loopt een keer af en je hoopt dat die dan weer verlengd zal worden. En ja, als ze me vragen voor de drive-time uren dan zal ik daar zeker over nadenken. Al moet ik wel zeggen dat het wel fijn is dat je geen schijnwerpers op je gericht hebt, die je met de ochtend- en middagshow natuurlijk wel hebt.”