Home Landelijke radio Radio West wil nieuws zonder muziek

Radio West wil nieuws zonder muziek

Radio West overweegt te stoppen met het draaien van muziek. De leiding van de regionale zender RTV West bespreekt een voorstel om Radio West om te vormen tot nieuwszender met alleen gesproken woord.

De transformatie geldt vooralsnog alleen voor de programma’s overdag. ‘S avonds zou er nog wel muziek uitgezonden worden. De ingrijpende verandering is ingegeven door voortdurend tegenvallende luistercijfers. Uit onderzoeken van de omroep blijkt ook dat Radio West vooral oudere en weinig verdienende luisteraars trekt. De zender is daarom minder interessant voor adverteerders.

Radio West richt zich met de nieuwe formule op luisteraars van middelbare leeftijd die nu worden bediend door Radio 1 en de commerciële zender Business Nieuws. Die zendt overdag ook geen muziek uit, maar een programmering die elk uur exact hetzelfde is. Vaste luisteraars weten daardoor precies welk programma-onderdeel bezig is en wat zal volgen. Volgens het jaarverslag over 2000 luisteren dagelijks 300.000 mensen tussen zeven uur ‘sochtends en zeven uur ’s avonds 8 minuten naar Radio West. Bij de omroep werken tientallen mensen. Naast inkomsten uit reclame-opbrengsten ontvangt Radio West ook jaarlijks subsidie. Bij de omroep zijn op dit moment twee redacties: de redactie informatief voor de nieuws- en achtergrond programma’s en de redactie gevarieerd voor de verstrooiende programma’s en de muziekprogramma’s. Het is onduidelijk of deze structuur bij de reorganisatie wordt gehandhaafd.