Home Landelijke radio Muggen verjagen door radio absoluut nutteloos

Muggen verjagen door radio absoluut nutteloos

Het meezenden van een hoge radiofrequentie om muggen te verjagen, noemen deskundigen nutteloos en volledige onzin. Radiostation Noordzee FM wil maandag beginnen met het zenden van een frequentie om het ongedierte te verjagen.

Jan de Jonge van het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD) in Wageningen testte tientallen apparaten met antimuggenpiep. Het is nog steeds niet aangetoond dat ze werken, stelde de wetenschappelijk onderzoeker vrijdag. “Dat muggen verjaagd kunnen worden door het uitzenden van een hoge frequentie, is een hardnekkig geloof.”

Technisch expert Jan Zandstra denkt dat de geluidskwaliteit van de radiozender sterk achteruit kan gaan door het meezenden van een antimuggenpiep. De theorie bestaat dat muggen door een frequentie van hoger dan 15 kilohertz verjaagd kunnen worden. “Maar alle frequenties boven de 15 kilohertz worden door de radiozender weggefilterd. Stuurt NoordzeeFM een iets lagere frequentie mee, dan zijn er mensen die de piep kunnen horen. Dus het zal alleen maar tot irritatie leiden.”