Home Landelijke radio Radio Veronica betaalt te veel voor FM-kavel

Radio Veronica betaalt te veel voor FM-kavel

Radio Veronica betaalt te veel voor het FM-kavel waarop ze uitzenden en de vergunning is op dat punt vernietigd door het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Diverse commerciële radiozenders waren na de verlenging van hun vergunning voor het uitzenden op de FM-band in 2011 een bezwaarprocedure gestart, om diverse redenen. De Sky Radio Group heeft in hoger beroep nu dus gelijk gekregen met betrekking tot Radio Veronica.

Voor het uitzenden op FM-kavel A2 tot 1 september 2017 betaalde Radio Veronica eenmalig €20.385.000,- Deze waarde is bepaald via een onderzoek dat was uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Drie partijen verzorgden deze waardebepaling: SEO Economisch onderzoek, het Instituut voor Informatierecht (IViR) en TNO Informatie- en Communicatietechnologie.

Volgens het CBb is hierbij geen rekening gehouden met het feit dat Radio Veronica uitzendt op een geclausuleerd kavel met beperkte voorwaarden. Zo moet bijna alle muziek die te horen is minstens vijf jaar oud zijn en moet overdag tenminste 85 procent van de tijd muziek worden gedraaid. Volgens CBb zorgen deze voorwaarde voor een lagere waarde van het kavel.

Wat de gevolgen zijn van de uitspraak is nog niet helemaal duidelijk. Het ministerie van Economische Zaken zal in ieder geval een nieuwe waardebepaling moeten laten uitvoeren. Wel is het zo dat er juridisch geen opties zijn voor het ministerie van Economische Zaken om in beroep te gaan.

Los van deze zaak behandelde het college vandaag ook enkele hoger beroepen die rond kavel A7 waren aangespannen. Afgelopen najaar oordeelde de rechtbank in Rotterdam dat radiostations niet gecompenseerd hoeven worden voor de relatief lage prijs die RadioCorp in 2013 heeft betaald voor kavel A7 (Radio 10). Verschillende radiostations zijn in hoger beroep gegaan tegen die uitspraak van de rechter in november. Deze hoger beroepen hangen samen met de hoger beroepen over de kavels A1 (Sky Radio), A3 (Q-music) en A6 (Radio 538) in een eerdere zaak over de prijs van in kavel in relatie tot kavel A7. Het CBb heeft daarom aangegeven het onderzoek in deze zaken te heropenen.

De juridische procedures rond de verlenging van de FM-kavels zijn voorlopig dus nog niet afgelopen.