Home Landelijke radio Radio Symfonie Orkest speelt zondag in t-shirt

Radio Symfonie Orkest speelt zondag in t-shirt

Het Radio Symfonie Orkest speelt zondag een deel van hun concert in het Concertgebouw in Amsterdam in T-shirt. “We worden uitgekleed door de staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan,” zo zeggen de leden van het RSO.

Het door de AVRO georganiseerde zondagochtendconcert, onder leiding van dirigent Eri Klas, wordt na het celloconcert van Grieg onderbroken. Er zal een korte toespraak zijn, waarin de situatie van het orkest wordt toegelicht. Vervolgens trekken de leden hun colbert en overhemd uit en zetten zij het concert in T-shirt voort.

De vakbonden FNV KIEM en Ntb steunen dit protest: “Het past in het verzet tegen opheffing van het RSO en tegen bezuinigingen op de resterende omroeporkesten (Radio Filharmonisch Orkest, Radio Kamerorkest, Metropole Orkest en het Groot Omroepkoor).” Verder heeft FNV KIEM via zijn kaderleden al zijn leden bij de randstedelijke en regionale orkesten opgeroepen om solidariteit te tonen met hun collega’s bij het Muziekcentrum voor de Omroep. De bedoeling is dat dit gebeurt door in een korte toespraak een concert op te dragen aan hun getroffen collega’s.