Home Landelijke radio Radio Symfonie Orkest hoeft van Kamer niet weg

Radio Symfonie Orkest hoeft van Kamer niet weg

Staatssecretaris Van der Laan krijgt in de Tweede Kamer weinig steun voor haar plan om het Radio Symfonie Orkest op te heffen. De bewindsvrouw moet bezuinigen op haar omroepbegroting en wil daarom het symfonieorkest opofferen en de drie andere omroeporkesten versterken.

Met dat plan ging ze in tegen een advies van de Raad voor Cultuur en Publieke Omroep. De overkoepelende organisatie van omroeporkesten, het MCO, ging min of meer akkoord, maar maandag zijn daar ook andere geluiden te horen. De Publieke Omroep heeft inmiddels samen met het MCO een nieuw plan gemaakt dat een extra besparing van 1 miljoen euro oplevert. De huidige orkesten blijven bestaan, maar de muzikanten worden flexibeler over de diverse orkesten ingezet.

Opheffing van het Radio Symfonie Orkest leidt tot een bezuiniging van zeven miljoen euro, maar kost negentig musici hun baan. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de bezuinigingsvoorstellen en de meeste fracties lijken te willen instemmen voor het alternatieve plan. [Bron: Volkskrant]