Home Landelijke radio Radio Symfonie Orkest muzikaal in actie tegen bezuinigingsplannen

Radio Symfonie Orkest muzikaal in actie tegen bezuinigingsplannen

Het Radio Symfonie Orkest (RSO), dat in de optiek van staatssecretaris Van der Laan kan verdwijnen, zal vandaag een protestmanifestatie in het Concertgebouw in Amsterdam houden.

Het muzikale gezelschap dreigt het slachtoffer te worden van bezuinigingsplannen van de bewindsvrouw, maar hoopt dat de Tweede Kamer haar plannen niet ziet zitten. Om die wens kracht bij te zetten, wordt de uitzending van de ZaterdagMatinee op Radio 4 (om 13:00 uur) omgeturnd in een protestmanifestatie.

De actie bestaat uit het niet willen uitvoeren van het geplande muziekprogramma. In plaats daarvan kiezen de orkestleden zelf waar ze zin in hebben om te spelen. Verder zijn er diverse sprekers die hun licht laten schijnen over de aanstaande sanering. Onder anderen SP-voorman Jan Marijnissen en Freek de Jonge zullen er hun opwachting maken.

Naast het vaste publiek van de ZaterdagMatinee zijn alle vrije stoelen gratis beschikbaar voor iedereen die steun wil betuigen aan het bedreigde orkest en wil protesteren tegen de plannen van Van der Laan. De betogers noemen de bezuiniging van 7 miljoen euro die hen is opgelegd ‘disproportioneel’.