Home Landelijke radio “Radio Nationaal krijgt een FM ether zender”

“Radio Nationaal krijgt een FM ether zender”

Een FM-frequentie kan Radio Nationaal nauwelijks nog ontgaan. Partijen die al jaren op een frequentie azen, zoals Veronica en de Nederlandse Radio Groep, zijn door het station vrijwel verslagen. En dat is opmerkelijk, want directeur Hendriks van Radio Nationaal is pas sinds 21 december radio-ondernemer.
Niemand snapte wat Hendriks met de AM-zender, die vanuit Londen uitzendt, moest. Pas toen staatssecretaris Van der Ploeg op 1 februari een brief stuurde naar de Tweede Kamer met de mededeling dat de FM-frequenties toch niet geveild zullen worden, viel de concurrenten de schellen van de ogen. Van der Ploeg schreef dat huidige radiobaronnen (zoals Sky Radio en Radio 538) mogen blijven uitzenden, en dat nieuwkomers mogen wedijveren om twee FM-frequenties. Niet via een veiling, maar via een ‘schoonheidswedstrijd’.
De criteria moeten nog worden uitgewerkt, maar ‘de voorkeur’ gaat uit naar radiostations die al actief zijn, marktaandeel hebben opgebouwd en hebben geïnvesteerd in een radioprogramma, aldus de brief. Er lijken maar twee partijen in aanmerking te komen: Arrow Classic Rock en Radio Nationaal, die beide dankzij hun middengolfzender een behoorlijk marktaandeel hebben. Alle anderen, die óf alleen op papier bestaan of alleen op de kabel zitten, hebben een verwaarloosbaar marktaandeel.
Vooral Veronica en de Nederlandse Radio Groep voelen zich als bestolen door een zakkenroller. ‘Het kan niet anders of Hendriks wist al in december, toen hij RN kocht, hoe het zou gaan. Anders is niet te verklaren dat hij zo veel geld steekt in een verlieslatende zender’, zegt C. Posthumus namens de NRG. Hij wijst erop dat in november de landsadvocaat in een kort geding nog staande hield dat aan een veiling domweg niet te ontkomen viel. ‘Vóór 1 februari waren er geen tekenen dat de veiling niet door zou gaan.’
Maar insiders zeggen achteraf dat in november de tekenen duidelijk herkenbaar waren dat het kabinet van standpunt ging veranderen.

Vorig artikelTest je verstand van radio
Volgend artikelPublieke omroep brengt digitale ether uitzendingen