Home Landelijke radio Radio 4 zendt de 300 mooiste muziekstukken uit

Radio 4 zendt de 300 mooiste muziekstukken uit

NPO Radio 4 staat de hele week in het teken van de Hart & Ziel Lijst. Dit is een lijst van 300 muziekstukken, gekozen door de luisteraars. Franz Schuberts Winterreise is de nieuwe nummer 1.

Sinds de eerste editie van de lijst in 2012 stond de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach op de eerste plek. De klassieker van Bach staat dit jaar op de tweede plaats. Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt maakt de top 3 compleet. Hoog in de lijst staan ook onder meer Mozarts Requiem en Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Gabriel Fauré is twee keer vertegenwoordigd in de top 10, met zijn Requiem en Cantique de Jean Racine.

De Top 10:

1. Franz Schubert – Winterreise
2. Johann Sebastian Bach – Matthäus Passion
3. Arvo Pärt – Spiegel im Spiegel
4. Wolfgang Amadeus Mozart – Requiem
5. Simeon ten Holt – Canto Ostinato
6. Gabriel Fauré – Requiem
7. Antonín Dvořák – Symfonie nr. 9 ‘Uit de Nieuwe Wereld’
8. Gabriel Fauré – Cantique de Jean Racine
9. Richard Strauss – Vier letzte Lieder
10. Henry Purcell – Dido and Aeneas

Hart & Ziel Festival

De finale van de week is komende vrijdag met een muzikaal spektakel in het Utrechtse TivoliVredenburg. Het Hart & Ziel Festival is tussen 11.00 en 19.00 uur gratis toegankelijk. NPO Radio 4 zendt de hele dag live uit vanuit TivoliVredenburg.

De festivalbezoekers kunnen genieten van live optredens van onder anderen de Nederlandse Bachvereniging, bariton Martijn Cornet, pianist Hans Eijsackers en contrabassist James Oesi. De optredens worden ook live op NPO Radio 4 uitgezonden. Daarnaast zijn er roltrapconcerten en is er een lunchpauzeconcert, verzorgd door het Syrène Saxofoonkwartet.

Het publiek mag ook zelf meedoen: er kan worden meegespeeld en meegezongen met het Radio Filharmonisch Orkest in Summertime van Gershwin. Er zijn workshops dirigeren, ukelele en slagwerk en onder begeleiding van de Nederlandse Bachvereniging kunnen bezoekers een cantate van Bach leren zingen.

De dag wordt feestelijk afgesloten met het Hart & Ziel Slotconcert vanuit de Grote Zaal. Dit concert wordt live uitgezonden op NPO Radio 4 en is via de website ook live te bekijken.