Home Landelijke radio Radio 4 vanaf 6 september breder toegankelijk

Radio 4 vanaf 6 september breder toegankelijk

Radio 4 moet vanaf 6 september toegankelijker worden voor luisteraars, dit blijkt uit een interview van het Radio 4 programma A4. Specifieke programma’s met orgel- of opperette komen te vervallen en zullen ‘breder’ in de reguliere programma’s terugkeren. Alleen na 22:30 uur is er nog ruimte voor wereldmuziek, waarna dagelijks van 23 tot 00 uur ‘crossover’ te horen zal zijn, gevolgd door jazzmuziek van 00 tot 01 uur. Overdag zal een ‘logischere’ programmering komen met gevarieerde klassieke muziek. Theunissen verzet zich tegen de term van vervlakking, verschraling en veel van hetzelfde en stelt dat de levendige muziek het verschil maakt en ‘altijd zal blijven’. De zendercoördinator vindt dat Radio 4 zo veel mogelijk mensen dient te bereiken en dat de zender nu soms ’te moeilijk’ is.

Het ochtend- en middagprogramma zal worden samengevoegd, waarbij KRO’s Vroeg op 4 verdwijnt en de NPS een nieuw middagprogramma krijgt onder de werktitel VierTakt. Matinee Live blijft, net als het ‘MiddagConcert’ (13 tot 16 uur) en ‘AvondConcert’ (20-22:30 uur) blijven evenals ‘Discotabel’. Het programma ‘Muziek voor Miljoenen’ zal na meer dan 20 jaar verdwijnen om plek te maken voor een ochtendprogramma (09 tot 12 uur) met ‘klassiekers en thematisch geprogrammeerde muziek’. Urubicha (VPRO) zal per 9 september naar Radio 747AM op donderdagavond 20 uur verhuizen.

Volgens de zendercoördinator dienen meer mensen langer te blijven luisteren en van de zender genieten. 800.000 van de 2,5 miljoen bereikt Radio 4 waarvan slechts de helft maar een kwartier in de week luistert. Radio 4 haalt 1,9 % marktaandeel en moet volgens Theunissen in het ‘gunstige geval’ op lange termijn naar 2,5 % marktaandeel.

Volgens zendercoördinator Margriet Theunissen zijn de wijzigingen vooral een gevolg van bezuinigingen. 18 a 19 miljoen euro op jaarbasis kost Radio 4 volgens de zendercoördinator op jaarbasis, per 2007 zal dit met vier miljoen minder moeten. [Dutchmedia]