Home Landelijke radio Radio 2 wist stemmen voor twee platen uit Top 2000

Radio 2 wist stemmen voor twee platen uit Top 2000

Radio 2 wist stemmen voor twee nummers uit de Top 2000 geschrapt. Op een nummer van de Groningse zanger Ede Staal en de religieuze band Hillsong United was onevenredig vaak gestemd. Voor beide artiesten was een grote lobby ontstaan, door respectievelijk het Dagblad van het Noorden en ‘Christenen op Hyves’.

Beide artiesten dreigden in de top 10 terecht te komen. “We kunnen goed zien wanneer de stemming wel of niet eerlijk gaat. Iedereen mag op tien nummers stemmen, als we zien dat er alleen het minimumaantal van drie artiesten wordt opgegeven, met die artiest bovenaan, dan weten we dat het door die actie komt”, aldus een woordvoerder van de radiozender. Hij benadrukt dat Radio 2 kleine, goedbedoelde acties van fanclubs toejuicht. “Maar deze twee acties waren te groot en dan krijgt de lijst een vertekend beeld.”

“We schrappen de platen niet uit de lijst, maar laten alleen de ‘lobby-stemmen’ niet meetellen”, zegt zendermanager Kees Toering.

Inmiddels zijn er al enkele honderdduizenden stemmen uitgebracht op de lijst die traditioneel de dagen voor oud en nieuw wordt uitgezonden. Tot en met 30 november kan er worden gestemd.