NPO Radio 2 schrapt de ‘Songfestival Top 50’, die vandaag tussen 17:00 en 21:00 uur te horen zou zijn. Jasper de Vries neemt de uren van Bart Arens over. Aanleiding is de diskwalificatie van Joost Klein: de Nederlander mag niet meer meedoen aan de finale, omdat tegen hem een klacht is ingediend over bedreiging van een tv-medewerker.

“De diskwalificatie van Joost Klein roept veel emoties op, ook bij de luisteraars van NPO Radio 2”, schrijft de zender. “Daarom is er tussen 18:00 en 21:00 uur volop ruimte voor reacties en de daarbij passende muziek. De Songfestival Top 50 met Bart Arens komt te vervallen. Jasper de Vries neemt de uitzending over.”

Caroline Borgers is vanaf 21:00 uur wel te horen op Radio 2, met het live verslag van het songfestival in Zweden. Ze verslaat de finale samen met Splinter Chabot.

AVROTROS, die jaarlijks namens Nederland het Eurovisie Songfestival in goede banen leidt en uitzendt op radio en televisie, noemt de diskwalificatie disproportioneel. De omroep geeft aan ‘geschokt te zijn’ van de beslissing. “We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug.”

Foto: Ruud Janssen / Eurovisie Songfestival