Home Landelijke radio Radio 10 Gold, Juize.FM en Radio 538 samen digitaal op FM

Radio 10 Gold, Juize.FM en Radio 538 samen digitaal op FM

De radiozenders van Talpa Radio zijn vanaf vandaag digitaal te beluisteren op de etherfrequenties van Radio 538. Het bedrijf voegt een datastroom toe aan het bestaande analoge FM-signaal. Deze datastroom bevat niet alleen het signaal van Radio 538, maar ook Radio 10 Gold en Juize.FM, die vanaf nu dus ook digitaal te ontvangen zijn op 102 FM.

Talpa Radio is voortdurend op zoek naar uitbreiding of verbetering van haar uitzendcapaciteiten. Digitaal uitzenden binnen het bestaande FM kavel is volgens algemeen directeur Jan-Willem Brüggenwirth het antwoord op de FM-schaarste. “Wij willen onze frequentie zo volledig mogelijk benutten. Door onze eigen infrastructuur te digitaliseren, kunnen wij vanaf vandaag onze drie stations in perfecte kwaliteit aan de luisteraars aanbieden.”

De techniek achter het digitale signaal is FM-eXtra. Dit systeem gebruikt de restcapaciteit binnen het FM-spectrum. Met deze uitbreiding maakt Radio 538 optimaal gebruik van de 102 FM band zonder kwaliteitsverlies voor de luisteraars op de analoge FM. Radiostations als WHBQ-FM in de Verenigde Staten, Radio 1 Oslo in Noorwegen en Otto FM in Italië maken al gebruik van hetzelfde FM-eXtra systeem.

Overigens is er een radio nodig die FM-eXtra aankan om te luisteren. Niet veel mensen hebben dat.

Vorig artikelLuistercijfers maart-april: grootste stations worden groter
Volgend artikelWinnaars blij met luistercijfers