NPO Radio 1 en NPO Radio 5 vieren morgen dat Hanso Idzerda 100 jaar geleden, op 6 november 1919, de allereerste radio-uitzending verzorgde. Dit doen ze met de top 10 van ‘De Onvergetelijke Luisterlijst’, een ranglijst die door de luisteraars is gekozen.

Luisteraars kunnen nog tot woensdagmiddag 16:00 uur via de website van de zenders stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De Onvergetelijke Luisterlijst is een selectie van 100 hoogtepunten uit de omroepgeschiedenis: van muziek tot sport, van spelletjes tot journalistiek.

Bert Kranenbarg begint morgen met de onthulling van de top 10 kort na 16:00 uur op Radio 5 en later sluit ook Radio 1 aan. De nummer 1 van De Onvergetelijke Luisterlijst wordt rond 17:45 uur op beide zenders bekendgemaakt.

Historische radioplekken

NPO Radio 1 toert morgen met een speciale bus langs historische radioplekken, zoals het Philipsmuseum in Eindhoven, Den Haag (de woonplaats van Idzerda) en Beeld en Geluid in Hilversum. Maino Remmers doet verslag.

DWDD

Vandaag had ‘De Wereld Draait Door’ al een speciale uitzending op Radio 1 en NPO 1 over 100 jaar radio. Ze stonden stil met mensen uit het vak zoals Adam Curry, Jeroen van Inkel, Dolf Jansen, Felix Meurders, Gerard Ekdom, Mattie Valk, Ruud de Wild, Jan van Veen, Lex Harding, Marieke Elsinga en Herman van der Zandt.

Foto: Pixabay