Home Landelijke radio Raad voor Cultuur tegen toetreding DeNieuwe Omroep en MAX in PO

Raad voor Cultuur tegen toetreding DeNieuwe Omroep en MAX in PO

De Raad voor Cultuur vindt niet dat DeNieuwe Omroep en Omroep MAX moeten worden toegelaten tot het publieke bestel. Dit staat in het 39 pagina’s tellende advies wat de Raad voor Cultuur aan biedt aan staatssecretaris Medy van der Laan.

De raad vindt dat DeNieuwe Omroep geen unieke ideeën heeft en erg lijkt op programma’s van bestaande omroepen. Voorbeelden die de Raad noemt zijn programma’s als ‘Over de Schutting’ van de VARA op Radio 1 en ‘Wereldnet’ van de VPRO op 747 AM.

Voor Omroep Max lijkt ook geen plaats in het publieke bestel. In het Advies staat dat 50 plussers meer dan voldoende worden bediend door de Publieke Omroep. In het Advies staat dat de luisteraars op Radio 1, Radio 4 en 747 AM overwegend 50 plus zijn.

Het advies van de Raad voor Cultuur staat lijnrecht tegenover dat van het Commissariaat voor de Media, maar het Commissariaat kijkt naar de ledenaantallen en de Raad kijkt naar de beleidsplannen. Voor dat de staatssecretaris een besluit neemt zal de Publieke Omroep nog een advies uitbrengen, dan zal de staatssecretaris voor het einde van het jaar een besluit nemen.