Home Landelijke radio Raad voor Cultuur: Meer programmamakers, minder zenderbazen bij de regionale omroepen

Raad voor Cultuur: Meer programmamakers, minder zenderbazen bij de regionale omroepen

Zenderbazen bij regionale omroepen moeten plaats maken voor programmamakers. Dat staat in het rapport van de Raad voor Cultuur dat binnenkort verschijnt. Voorzitter Joop Daalmeijer lichte het rapport gisteren toe op BNR Nieuwsradio.

De Raad voor Cultuur, het adviesorgaan van het kabinet, is het niet eens met het reorganisatieplan voor de regionale omroepen. "Er ligt nu een plan waarin ze gaan samenwerken in vijf grote clusters, maar aan de bovenkant worden vijf directeuren neergezet. Ons advies: doe dat wat zuiniger en focus op de verslaggevers. Daar gaat het om bij regionale omroepen: de inhoud. En niet om geld verdienen. Directeuren en hoofdredacteuren maken geen programma's.", zegt Daalmeijer

Volgens Daalmeijer moet een betere samenwerking tussen verschillende media het voortbestaan van de lokale media veilig stellen. "De regionale zenders maken hele goede programma's, maar ze maken er te weinig. Ook met de regionale dagbladpers gaat het slecht. Wij pleiten voor samenwerking tussen publieke en private partijen. Zorg dat regionale omroepen samenwerkingsverbanden kunnen aangaan met dagbladen in hun regio en zorg dat verslaggevers van kranten voor de radio kunnen werken en omgekeerd."

Hij verwijst hierbij naar het initiatief van de Hilversumse burgemeester Broertjes, die heeft een regionaal mediacentrum opgericht. In dit mediacentrum werken de kranten, de advertentiebladen, de weekbladen de lokale en de regionale omroep samen.
Foto: Leendert Jansen / Raad voor Cultuur