Home Landelijke radio Raad voor Cultuur kraakt plan stoppen Radio 6

Raad voor Cultuur kraakt plan stoppen Radio 6

De Raad voor Cultuur vindt het plan van de NPO om te stoppen met Radio 6 discutabel. De 200.000 luisteraars van Radio 6 zijn volgens de raad niet opvallend weinig voor een radiostation dat een specifieke profilering heeft en alleen online of via DAB te vinden is. 

De NPO wil dat Radio 6 verder gaat als een digitaal kanaal van Radio 2. Als Radio 6 toch wordt opgeheven, dan adviseert de raad dat er harde afspraken worden gemaakt over het aantal uitzenduren, bijvoorbeeld op NPO Radio 2. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over live-registraties en voortzetting van de huidige samenwerking met conservatoria.

De Raad vindt dat soul en jazz, net als andere muziekgenres waar de massa niet naar luistert (country/americana, metal, wereldmuziek etc.), een herkenbare en frequente plaats houden in de programmering van de publieke omroep. Dit zou in een prestatieovereenkomst vastgelegd moeten worden. Over het plan om FunX Turkpop te starten is de raad kritisch: "de raad heeft begrip voor de poging van de NPO ook Turkse jongeren naar het publieke radiodomein te willen trekken, maar ziet niet hoe de oprichting van deze aparte zender past bij een publieke omroep die streeft naar een breed bereik."