Home Landelijke radio Q-music stuurt eerste Nederlandse vrouw de ruimte in

Q-music stuurt eerste Nederlandse vrouw de ruimte in

De winnares van de Q-music Ruimtereis is de 23-jarige Betty Veenman uit Naarden. Hiermee is Betty niet alleen de derde Nederlander in de ruimte, maar ook de eerste Nederlandse vrouw die de ruimte ingaat. Uit handen van Jeroen van Inkel ontving Betty gisteren de boardingpass voor haar ruimtereis.

Betty Veenman: “Ik besef het nog niet helemaal. Onvoorstelbaar! Nooit gedacht dat ik bij de laatste zes zou komen en echt de ruimte in zou gaan. Ik ben de eerste Nederlandse vrouw en volgens mij de jongste vrouw ooit die de ruimte in gaat. Super!”

De strijd om de ruimtereis begon met ruim 10.000 luisteraars die zich hadden ingeschreven. Tijdens de selectiedag van afgelopen zaterdag wist Betty zich met vijf andere finalisten te selecteren voor de finaleweek. Vandaag won Betty ook de laatste opdracht. Niet alleen werden de kandidaten getest op kennis over de ruimte, maar ook moesten zij diverse opdrachten uitvoeren. Tijdens loopings in een stuntvliegtuig moest Betty twintig voorwerpen onthouden en op het circuit in Zandvoort werden er tijdens de rit muziekvragen gesteld. De eindopdracht vond vanmiddag plaats in het Olympisch Stadion in Amsterdam waar de beide finalisten een zo groot mogelijk aanhang moesten verzamelen om samen de moonwalk uit te voeren.

De ruimtereis wordt uitgevoerd door Space Adventures. Dit bedrijf is op dit moment wereldleider op het gebied van commerciële ruimtevaart en heeft al diverse commerciële ruimtevluchten naar het ISS verzorgt. De Q-music Ruimtereis wordt uitgevoerd in 2009/2010 wanneer de eerste lanceerbasis af is.