Home Landelijke radio PvdA wil geld beschikbaar maken voor behoud Radio 747

PvdA wil geld beschikbaar maken voor behoud Radio 747

De PvdA wil dat er extra geld beschikbaar wordt gesteld voor Radio 747 om de programma’s daar te behouden. Dat zei PvdA-Kamerlid Martijn van Dam op Radio 1. “Er zijn ten eerste bezuinigingen opgelegd door het kabinet. Het tweede is dat de reclame-inkomsten fors omlaag zijn gegaan. En dat wordt niet gecompenseerd vanuit Den Haag. Dus er wordt niet gezegd: u moet het met minder doen en dan programma’s schrappen. Den Haag zegt ook niet: u krijgt er geld bij om op niveau te blijven. Dus staatssecretaris van der Laan laat de omroepen een beetje spartelen.”

“Ze wil zelfs dat de omroepen zo programmeren dat er meer reclame-geld wordt binnengehaald. Dat lijkt me een totaal verkeerd uitgangspunt voor de publieke omroep. Een zender waar dus weinig reclame-geld in zit, zoals Radio 747, verdwijnt dan grotendeels. Dus wat mij betreft ligt de bal in Den Haag. Straks komt de voorjaarsnota en ik ga er vanuit dat het CDA gaat claimen dat er geld komt om de dalende reclame-inkomsten in Hilversum te compenseren.”

CDA-Kamerlid Joop Atsma is niet blij met ‘muziekzender’ Radio 5, zoals Radio 747 gaat heten, maar benadrukt dat de Raad van Bestuur (RvB) van Publieke Omroep gaat over de inhoud van programma’s. “Ik denk dus niet dat meer geld alles kan oplossen, omdat de RvB dan het geld voor andere doeleinden kan gebruiken.”

In de plannen van de RvB staat dat veel programma’s van Radio 747 moeten verdwijnen en dat de zender zelf meer lichte muziek gaat draaien. Volgens de programmamakers komt dit vooral door de bezuinigingen vanuit Den Haag. Zij vinden het raar dat er eind vorig jaar nog een motie in de Tweede Kamer werd aangenomen dat er geen programma’s mogen verdwijnen, terwijl nu programma’s als Plein Publiek (NCRV) en Dolce Vita (KRO) toch moeten wijken.