Home Landelijke radio ‘Publieke omroep moet bezuinigen op programma’s’

‘Publieke omroep moet bezuinigen op programma’s’

De publieke omroep kan maar weinig bezuinigen op overhead en het uitbesteden van productiekosten voor tv-programma's. Dat zijn volgens VPRO-directeur Lennart van der Meulen de voorlopige conclusies van een onderzoek door de Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt. Het adviesbureau adviseert haar over de voorgenomen bezuinigen van 200 miljoen op de publieke omroep.

Volgende maand presenteert BCG zijn rapport en op 15 juni stuurt minister Van Bijsterveldt een brief met haar plannen voor de publieke omroep naar de Tweede Kamer. Van der Meulen lekte de resultaten van het onderzoek volgens NRC Handelsblad op het Vrij Denken Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam, De VPRO vierde daar zijn 85e verjaardag.

De NPO, de centrale organisatie van de Publieke Omroep, maakte onlangs al bekend dat er 20 tot 25 miljoen euro bezuinigd gaat worden op personeel.  Bij de NPO wordt het aantal directies verkleind en worden stafafdelingen samengevoegd. Ook de ondersteunende en faciliterende diensten worden afgeslankt door ze uit te besteden of samen te voegen met diensten van de omroepen. In 2012 leidt dat tot een kleinere NPO.