Home Landelijke radio Publieke Omroep huurt meer externe adviseurs in

Publieke Omroep huurt meer externe adviseurs in

De kosten van externe adviseurs zijn bij de landelijke publieke omroepen in 2005 met bijna 30 % gestegen ten opzichte van 2004, zo blijkt uit onderzoek van het Commissariaat voor de Media. In 2004 werden voor een totaalbedrag van bijna 6 miljoen euro accountants, juristen, advocaten, organisatieadviseurs en interim-managers ingeschakeld, in 2005 was dit voor 7,75 miljoen euro: 1,15 % van het jaarbudget.

Bij de Wereldomroep en het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), die dit jaar voor het eerst bij het onderzoek werden betrokken, bedroegen de kosten van externe adviseurs respectievelijk 2,12 % en 0,65 % van het eigen jaarbudget.

Bij elkaar opgeteld bedroegen de kosten van externe adviseurs bij de landelijke publieke omroepen, de Wereldomroep en het MCO in 2005 bijna 8,9 miljoen euro op een totaal jaarbudget van ruim 750 miljoen euro. Het meeste geld werd besteed aan het inschakelen van organisatieadviseurs: 3,1 miljoen euro. Aan juridische adviseurs werd 1,8 miljoen uitgegeven, aan interim-managers 1,5 miljoen, aan accountants 1,4 miljoen en aan overige externe adviseurs nog eens 1 miljoen euro.