‘Zwarte Prietpraat’ heeft de nachtwacht Award 2023 gewonnen voor beste nachtprogramma. Prem Radhakishun krijgt dit jaar de prijs, een initiatief van Spreekbuis, voor zijn NPO Radio 1-nachtprogramma, dat inmiddels is gestopt.

“We zochten radio die een arm om je heen slaat als je ’s nachts niet kunt, of niet wilt slapen. Ook waren er punten te behalen voor programma’s die informeerden of amuseerden, of opvielen door creativiteit of positiviteit.’, aldus de jury die bestaat uit Astrid de Jong, Bert Kranenbarg en Timo Kamst.

Zwarte Prietpraat

Zwarte Prietpraat was het wekelijkse PowNed-nachtprogramma van Prem Radhakishun op Radio 1 dat in december 2022 na bijna zes jaar stopte. In het programma wist Prem het nieuws en de actualiteiten op geheel eigen wijze te brengen.

De jury meldt: “Als iemand radio maakt voor de luisteraar in de nacht, is Prem het wel. Ongrijpbaar, onbegrensd, en soms ook onbeschoft, roeptoeterde hij zich door de nacht. Sommigen zullen hem missen als kiespijn, anderen zullen zijn vaak verrassende gesprekken missen. Altijd spannend, altijd actief, en altijd gericht op amuseren, en altijd met hoorbaar plezier en inzet maakte hij zijn onconventionele programma.”